Home arrow Voorbereidingen Webwinkel
Webwinkel - voorbereidingen

Inleiding

Het beginnen van een webwinkel is op zich niet zo moeilijk meer. En om de kosten hoef je het ook niet te latenl Hiervoor zijn op internet verschillende goedkope en zelfs gratis mogelijkeden. Deze mogelijkheden komen in het volgende hoofdstuk aan de orde. In dit hoofdstuk kijken we vooral naar hoe je de voorbereidingen kunt aanpakken.

Wat ga je verkopen?

Als je het plan hebt om een webwinkel te beginnen, heb je misschien al een produkt voor ogen wat je zou willen verkopen. Het kan ook zijn dat dat nog niet het geval is. Als dat zo is, concentreer je dan eerst op het vinden van een goed produkt of meerdere produkten.

Sluit daarbij aan bij je eigen belangstelling en kennis.
Als je al een website hebt over een bepaald onderwerp, ligt het voor de hand om daarbij aan te sluiten.

Een aantal concrete voorbeelden:

Heb je een site over muziek; richt je dan op cd's, bladmuziek of instrumenten.
Gaat je site over astrologie; kijk dan eens naar boeken op dat gebied.
Heb je een site over een bepaald land, dan zou je reizen kunnen gaan aanbieden en bijvoorbeeld reisverzekeringen of boeken over dat land.

Welke produkten lenen zich voor een webwinkel?

Over het algemeen zijn dat produkten die gemakkelijk en goedkoop te verzenden zijn. Ook moet het gaan om wat duurdere produkten omdat de kosten anders niet opwegen tegen de verzendkosten en de kosten van de webwinkel. Ook computers en andere electronica worden steeds meer via internet verkocht.

Verder zou je op zoek kunnen gaan naar een uniek produkt wat nog niet in Nederland te koop wordt aangeboden. Je zit dan natuurlijk wel met de vraag hoe je de import gaat regelen en de verzending e.d.

Doe marketing-onderzoek

Kijk naar waar het produkt al te koop aan geboden en hoe dat wordt aangepakt. Welke manier spreekt je aan?

Domeinnaam en hosting

Als je al een site hebt en een domeinnaam, kun je daar bij aansluiten. Sommige aanbieders van gratis webwinkels bieden een gratis subdomein. Als je het professioneel wilt aanpakken, is het echter beter om voor een eigen domeinnaam te kiezen en deze te registreren. Bij de meeste internetproviders kun je op de website onderzoeken of de gekozen naam nog vrij is. Dit zegt overigens niks over of de naam vrij gebruikt mag worden. Als je dat zeker wilt weten, moet je een merkenonderzoek laten doen door de Kamer van Koophandel.

Als je wilt weten of je domeinnaam nog vrij is, vul dan de naam hieronder de naam in en klik op zoek:

Betaalmogelijkheden: Denk na over welke betaalmogelijkheden je gaat aanbieden. Het beste is om er meerdere aan te bieden.

In het algemeen zijn er de volgende mogelijkheden:
Acceptgiro
Automatische incasso
Onder rembours
Creditcard (Interpay sluit met u een contract)
on-line betalingssystemen:
SoftPay (rekent 2,5 % per transactie; betalingen vanaf € 0,05 mogelijk)
Mobile2Pay (via mobiele telefoon)


Betaal- en leveringsvoorwaarden

Stel duidelijke betaal- en leveringsvoorwaarden op en maak die duidelijk op je website.